Választókerületemet három milliárdért?

[justify]Elismerően csettintettem, amikor megtudtam, hogy városunk polgármester asszonya kilobbizta a kormánynál a Japán-hitel maradék összegének elengedését. Ez tényleg jó hír. Akkor is, ha nem feledhetjük, hogy a szocialista kormányok alatt is elengedtek úgy 1,2 milliárd forintot. Tény, hogy Várpalotának ez a közel kétmilliárd forint nagy megkönnyebbülés, de a többi település is fellélegezhet egy kicsit. Olvasom, hogy Navracsics Tibor szerint ezt úgy tudta elérni országgyűlési képviselőnk, hogy jól lobbizott.

Nem fejtette ki bővebben, ezért aztán elkezdett érdekelni a dolog. Ma, amikor a kormány gazdasági minisztere (alapvetően saját gazdaságpolitikája miatt) visszaalakult gyűjtögető ősemberré, amikor szinte naponta találnak ki új adókat a bevételeket növelendő, nos, ilyenkor még az a néhány milliárd forint kiharcolása is nagy feladat. Ha… Ha nem adunk érte cserébe semmit.[/justify]
[justify]Jó, jó, tett persze kisebb szívességeket pártjának-kormányának polgármesterünk, elég csak a Lázár–Balsai-féle alkotmánymódosításra gondolni, amikor is a pénteken beterjesztett embertelen és az európai joggal ellentétes módosításhoz hétfőn bekéredzkedett társ-előterjesztőként, majd végighaknizta vele a médiát. Ennyi elég lenne? Hiányérzetem volt. Egészen a hét elejéig, amikor is beterjesztésre került a parlamentben a választójogi törvény módosítása.
A törvénytervezet maga egy unikum, megér egy külön írást, de én most csak az új választókerületi elosztást vettem górcső alá. Minden szentnek maga felé hajlik a keze, a fiúkról meg aztán minden elmondható, csak éppen az nem, hogy szentek lennének, ezért aztán azon a legkevésbé sem csodálkoztam, hogy Veszprém megyében is úgy alakították ki az új körzethatárokat, ahogy az nekik a legmegfelelőbb.


Nagyításért klikk a képre!

Azt a két választókerületet szedték szét, amiről úgy gondolták, hogy potenciálisan veszélyes baloldali fészek lehet a jövőben. Az egyik az ajkai, a másik a várpalotai. Az viszont már érdekes, hogy az így kialakított 2. számú választókerületnek Balatonfüred lett a központja. Holott Várpalota vagy 2,5-szer nagyobb település.


Táncba vitték…

Az országgyűlési képviselői helyek drasztikus csökkentése a mostani képviselőket érzékenyen érinti, hiszen nagy részüknek egészen egyszerűen nem jut majd hely a következő parlamentben. Aki ráadásul polgármester is, az nem is lehet majd országgyűlési képviselő. Nézzük csak: Bóka István és Talabér Márta is polgármester és országgyűlési képviselő egyben. Akkor mi billentette a mérleg nyelvét Balatonfüred (Bóka) felé? Három milliárd jó magyar forint. Emlékszünk? Csak Várpalota számít…[/justify]
DJ

Vélemény, hozzászólás?