Van rá igény vagy nincs?

Néhány hete ismét téma Várpalotán, hogy miért nincs egész éjszakás gyógyszertári ügyelet a városban. Megjelent egy közlemény az önkormányzat részéről, miszerint volt egy 6 hónapos felmérés, ami alapján az derült ki, hogy nincs rá szükség, mert nagyon kevesen vették igénybe ezt a szolgáltatást. Aztán egy cikk is íródott a városi lapban a témában.

patika

Ebből megtudhattuk egy patikatulajdonostól, hogy az általuk indokoltnak tartott igénybevétel heti 1-2 alkalom volt, és az összes igénybevétel is csak nagyjából 20%-os volt. Azt is olvashattuk, hogy a gazdaságosság, célszerűség és a kihasználtság figyelembe vételével nem indokolt a az egész éjszakás ügyelet. Van ebben igazság, de azért nézzük a dolgot mondjuk a lakosság oldaláról.

Kezdjük azzal, hogy Pártunk és Kormányunk döntése értelmében jó ideje megszűnt az a lehetőség, hogy vény nélküli gyógyszerhez juthassunk gyógyszertáron kívül. Gondolom ehhez azért volt valami köze a gyógyszerész lobbinak. Egyeduralkodók maradtak a piacon. Ha viszont ezt kiharcolták, akkor szolgáltassanak is. És itt jön a képbe az igény kérdése.

A patika nem egy bolt. Ha épp nincs otthon tejem, de éjszaka hirtelen megkívánnám, hát akkor az kellemetlen lehet, ha nem jutok hozzá, de azért elvagyok nélküle. Ha egy gyógyszerre lenne szükségem, és ehhez mondjuk Veszprémbe kellene eljutnom (már, ha van rá módom), akkor az már más kérdés. Olvasom a cikkben, hogy az aljegyző úr szerint javasolt egy házipatika létrehozása otthon. Milyen igaza van. Csakhogy feleslegesen minek tartsak otthon gyógyszereket, amik ráadásul aranyárban vannak? Ha valaki fejfájós, annak biztosan van otthon fájdalomcsillapítója, de akinek nincs ilyen problémája, az minek tartson csak úgy?

Arra próbálok kilyukadni, hogy az, ha nem veszek igénybe egy szolgáltatást (mert nincs rá szerencsére szükségem), az nem jelenti azt, hogy ne szeretném, hogy azért a lehetőség ott legyen az igénybevételére. Emlékeim szerint én magam még sosem voltam sem orvosi-, sem gyógyszertári ügyeleten. Nem volt rá szükségem. De ha lenne, akkor nagyon tudna hiányozni, ha nem lenne.

A gyógyszertári ügyelet kérdése nincs szabályozva törvényileg (hosszú évek óta tologatják a dolgot), és annak biztosítása az önkormányzatnak sem feladata. Ez nem jelenti azt, hogy az önkormányzat ne vállalhatna benne szerepet. Van ilyenre példa más területen.

Megéri-e a patikáknak éjszakai ügyeletet tartani? Biztosan nem. Szeretnének-e a patikusok egész éjszakás ügyeletet adni? Biztosan nem. De most nem ez a kérdés, hanem az, hogy tényleg úgy gondolja-e Várpalota és kistérsége lakossága (kb. 40.000 ember), hogy nincs igénye az egész éjszakás gyógyszertári ügyeletre?

Ezért a Demokratikus Koalíció helyi szervezete egy aláírásgyűjtést indít ebben a kérdésben. Megtalálhatóak leszünk kitelepüléseken, támogató aláírást adhatnak aktivistáinknál is, de online módon is kinyilváníthatják véleményüket: klikk IDE.

Arra biztatunk mindenkit, aki szerint igény lenne erre a szolgáltatásra, az aláírásával fejezze ki véleményét!

DJ

 

Vélemény, hozzászólás?