Vízelzárás a Baglyasban?

A legutóbbi Várpalotainfóban jelent meg egy hirdetés, miszerint a Baglyas Társulat Egyesület felhívja valamennyi vízórával rendelkező telektulajdonos figyelmét, hogy az állandóan nem fizető telektulajdonosok végett a vezetőség úgy döntött, hogy október 1-től, meghatározatlan ideig a vízfogyasztást szüneteltetni fogja. Akkor fogják újraindítani a vízellátást, ha a tartozások ki lesznek egyenlítve.

vizelzara_baglyas

Most hagyjuk a hirdetés szövegének elképesztő magyartalanságát, a lényeg az, hogy szerdától nem lesz vezetékes víz a Baglyasban. Mégpedig sokáig, mert az eddig be nem hajtott tartozások kiegyenlítésére nem sok esélyt látok.

A Bakonykarszt Zrt. a Készenléti lakótelepig biztosítja a vizet, ott van egy főmérő, onnan már az Egyesület dolga, hogy hány lekötés van, és miként szedi be a vízdíjat. A Baglyas egy szőlőhegy, külterület, így az önkormányzatnak nincs ivóvíz-ellátási kötelezettsége. Ismereteim szerint a Bakonykarszt Zrt. sem ivóvizet biztosít, hanem ivóvíz tisztaságú locsolóvizet – gondolom nem véletlenül.

Az Egyesület működése egy nagy talány. Több éve van új vezetősége, de azt a kifejezést, hogy átlátható működés, még véletlenül sem merném leírni vele kapcsolatban. Szerintem ember nincs, aki tisztában lenne a működésével, vagy ha van, az a telektulajdonosok elől azt eltitkolja. Nem is volt ezzel eddig probléma, fizettük a vízdíjat, a félévenkénti 1800 Ft működtetési költséget (vagy mit), és kaptuk a vizet. Eddig.

A vezetékes víz egy sima telektulajdonosnak is hiányozhat, de a Baglyasban jelenleg kb. 700 fő lakik életvitelszerűen. Vannak köztük átlagpolgárok is, de azért a többség az elszegényedett rétegekből kerül ki. Biztosan nincs mindenkinél vezetékes vízellátás, de ahol van, ott nagyon hiányozni fog a szolgáltatás szüneteltetése. A Készenléti lakótelep szélén lévő közkút is évekkel ezelőtt el lett zárva.

Az önkormányzat sem húzhatja ki magát teljes a probléma megoldásából, mert bár hivatalosan külterület a szőlőhegy, de a kint lakók egy része (akik nem szerszámos viskóban, présházban laknak) kapott használatbavételi (lakhatási) engedélyt. Azt se felejtsük el, hogy 700 ember, az már bizony egy településrésznyi lakosság.

Én arról se vagyok meggyőződve (bár a jogszabályi hátterét nem ismerem), hogy az Egyesület vezetősége ezt a döntést meghozhatja. Logikusnak tűnik egy közgyűlés összehívásának szükségessége, és egy ottani döntés meghozása.

Szóval nagy a bizonytalanság. Amennyiben viszont elsején tényleg elzárják a vizet, akkor a felháborodás lesz nagy. Nagyon nagy.

DJ

Vélemény, hozzászólás?